BREAK DOWN (cont´d)

Elevudstillingen blev indledt med en filmforevisning på Achillesscenen som viste elevernes arbejde i faget Visuel Kultur.

Publikum faldt i åbningstraileren ned i et dybt ’hul’ sammen med eleverne og fagets undervisere og havnede i en verden spækket med budskaber og fantasi.

Der var både ultrakorte, små perler af under et halvt minuts varighed og længere komplekse fortællinger på 3-5 minutter.

Eleverne havde arbejdet med claymation, animation, live video, flash animation og photoshop animation, og indholdet spændte over emner så forskellige som parforhold, formering/deformering, ytringsfrihed, performancekultur og det stof, drømme er gjort af.

Se alle filmen:

Det er sjovt at arbejde med de unge, som kommer her i dag, for de er vokset op med computere og medier og har gode forudsætninger for faget. Samtidig er det interessant, at de efter kursets 6 uger får en ny forståelse af den billedstrøm, som vi alle sammen udsættes for hver dag. Det gør dem bedre rustede i en verden, hvor visuelle kompetencer er lige så vigtige som de boglige.
Nis Rømer, underviser i faget Visuel Kultur

PRESSEMEDDELELSE VISUEL KULTUR

BREAK DOWN (cont´d)

Skriveformen (cont’d) bruges som standard i filmmanuskripter når en person genoptager en talestrøm efter en handling. Titlen hentyder til en oplevelse af kontinuerligt sammenbrud afløst af ageren som et billede på vores samtid. Finans-, klima- og flygtningekriser er bare nogle af mange sammenbrud, som afføder handlinger fra politikere og borgere. Det er også mediefortællinger som har deres egen dramaturgi ikke ulig den der findes på film med skurke, forviklinger, helte og modfortællinger. I visuel kultur tager vi ingenting for givet. Vi tager tidens fortællinger og syrer dem til, drejer dem rundt og returnerer dem i fiktionen.

Velkommen til udstillingen BREAK DOWN (cont’d) på Kunsthøjskolen i Holbæk forår 2016.

Morten Bay Skov tager claymation genren til den inderste zone og den yderste konsekvens med animationen Omerta; der handler om mafiaens Code of Silence. Hvis man bryder den bliver ens liv ofte dramatisk afkortet. Det er et drama om ytringsfrihed, og om hvad der kan og må siges på film og i virkeligheden. Hold your guns, sit back and pray.

Savan Mohammad-Amen har lavet en dødsdroms animationen ”Transformation” med hundredevis af håndtegnede frames lavet i Flash. Den handler om frihed og om at trodse kroppens fysiske begrænsninger som et metafor for mentale forandringer. Tegnefilmens uendelige univers af forandringsmuligheder krystalliseres i en enkelt scene.

Sofia Nørgaard Manara har tegnet filmen ”Is there Happiness on Mars?”. En Flashanimation med ufatteligt mange håndtegnede frames. Verden starter. Alting begynder. Men det begynder bare forfra. Igen. Og. Igen. Hovedpersonen er fanget i et loop indtil en ufattelig udefrakommende kraft trækker ham ud af loopet. Se med og se om du kan genkende dig selv.

Birte Spreckelsen har lavet animationen ”Tetris vs Cubism – a Study” om formens inerti og “My Teachers Pullover”; Et studie i feminin til maskulin intimitet med en sweater som stedfortræder. Det handler om vores relation til objekter. Er det patologisk at vi viser kærlighed til hinanden gennem objekter? Kan relationen heles, eller er hullet det der tillader at kærligheden kan slippe ind?

Victoria Franckers film ”An Eternal Trip” er et visuelt trip og en menneskelig rejse. Tiden er blevet bøjet. Krystaller splintrer virkeligheden i tusind billeder. Den røde planet er blevet et kosmisk fødselsøje. Filmen handler om hvordan tanker og verdener tager form. Formering (parring) og deformering afløser hinanden. Vi er alle sammen uendelige og i uendelig transformation og tingene er ikke nødvendigvis hvad de giver sig ud for. En krævende film for den skarpe seer.

Gertrud Aggers film ”Budbringeren” er en flash amination om beskeden der kan få jorden til at skælve, om talehandlinger der ændrer os og skaber verdener. Budskabet er både et dødbringende våben og en kærlighedserklæring.

Sigurd Lauritz Duch Sørensen og Lykke Næss Hellands animation ”Politics according to Trump” er en stopmotion så ærke klassisk som applepie, hotdogs og chickenwings. Vi er helt inde i filmreplikken hjemland med snappy combacks og movie insults. Hvad der er virkelighed og hvad der er fiktion er fucking ligegyldigt loser! I don’t like you so jerk off!

Tobias Lehrskov-Schmidt og Amalie Hviid Bartholdy; ”Tryllerkunstnerakrobaten Timmo”. En film der eksperimenterer med tid og rum og gør manipulationen til en kunstform. Showbiz og performancekulturen får et kærligt squeeze. Findes der en kærlig mellemmenneskelig manipulation? Du finder snart ud af det.

Amalie Hviid Bartholdy og Savan Mohammad-Amen har lavet claymation animationen Spidderman. Den behandler skismaet mellem at skulle være en helt og samtidigt deale med hverdagens trakasserier og evindelige og ofte trivielle valg. Det går galt som i Michael Douglas ”Falling Down” helt helt galt.

Tobias Lehrskov-Schmidt og Trine Schultz; ”The mind” Vi dollyzoomer helt ind I det menneskelige sind, der hvor de beskidte underbukser ligger og flyder sammen med unævnelige menneskelige drifter. En god blanding af live video og claymation.

Simone Kirk Aarup har lavet claymation filmen: ”All I ate”. En meditation over de dyr hun har spist gennem hendes liv. Det er også en metafortælling om modellervoksfilmen der ofte inkluderer dyr, men hvor mediet udfordres til et andet æstetisk formål. To eat meat or not er spørgsmålet.

Amalie Hviid Bartholdy, “Intruder” og “Most of my Generation is Falling” er drømmefilm lavet i After Effects. Drømmer en generation fælles? Og hvad slipper igennem huden og perceptionens grænser fra hverdagens og mediernes billedstrøm? Jung er på flyvetur i et sur-erotisk loop.

Lena Birgisdóttir har lavet claymation filmen ”Bloom” om selvtillid og kropsbilleder i 2016. En delikat animation om menneskers indre liv modelleret op i en poetisk og surreel sekvens der ikke minder om noget du har set før. Filmen kan også ses som installation i brudte rammer i skolens musiklokale.

William Schou; Kender du ”Historien om øjet” af Bataille, hvor en kvinde dræber en præst, skærer hans øje ud og sætter det op i kussen så det kigger ud? Måske skulle du læse bogen om hvordan seksualitet kan være forbundet med lemlæstelse og død. Eller du kan se filmen her hvor død og skabelse er intimt forbundet. Photoshop animation.

Undervisere; Nis Rømer, Anders Møller (Final Cut), Frederik Jeppesen (Photoshop) og Johan Grann (After Effects)