kl. 20:00 – 21:30

Tijana Mišković er født i 1982 i det tidligere Jugoslavien og har boet i Danmark siden 1992. Hun har en MA i kunst og teori fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Siden sin afgang i 2008 har hun som selvstændig kurator arrangeret udstillinger og seminarer i Danmark såvel som internationalt.

Tijana Mišković er i øjeblikket i gang med et ph.d.-projekt på SMK og Københavns Universitet, der undersøger, hvordan kunst kan bidrage til at udvide forståelsen af tilhørsforhold og national identitet. Hun kom selv til Danmark med sin familie på flugt fra Balkan.

I sin forskning fokuserer hun på værker af danske samtidskunstnere fra det tidligere Jugoslavien. Ved at tage afsæt i både det samtidskunstneriske og kulturhistoriske felt udforsker hun, hvordan kunstnernes flerkulturelle tilhørsforhold påvirker deres tilgang til subjektivitet, kulturelt tilhørsforhold og national identitet. Hun interesserer sig især for transkulturelle aspekter i kunstværkerne, som ofte artikuleres i form af dynamisk sammenfletning af erindring på tværs af nationale, kulturelle og generationsskel samt kulturelle oversættelser og forhandlinger, som udfordrer nationalstatsbegrebet.

Tijana Mišković er en del af kuratorteamet bag udstillingen “Forbindelser – danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien” som vises på Statens Museum for Kunst i september 2022. Udstillingen samler syv af disse toneangivende kunstnere, der på hver deres måde har markeret sig nationalt såvel som internationalt. Med enkelte undtagelser er de alle kommet til Danmark som børn med deres familier på flugt fra krigen på Balkan.

Om udstillingen siger Tijana Mišković:

“I en tid præget af landflygtighed er det vigtigt at sætte fokus på de forbindelser, der opstår mellem forskellige kulturer, historier og geografiske områder. Kunst kan skabe meningsfulde forbindelser på tværs af den kløft, som migrationen har skabt, og kan på den måde være med til at bane vejen for et mere transkulturelt verdenssyn,” 

Forbindelser – danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien kan opleves fra d. 17. september 2022 til d. 19. februar 2023 på SMK. 

Coverfoto: Suada Demirović, Home – the terrible beauty of unbelonging, 2021. Foto: Suada Demirović. © Suada Demirović / VISDA.Pressefoto/“Forbindelser – danske kunstnere fra det tidligere Jugoslavien.