Genregrænserne mellem selvrepræsentation, illusion og virkelighed flyder sammen hos den danske kunstner Ulrik Heltoft. I film, fotografier og videoer iscenesætter han et drama af absurde rollespil, subtile allegoriseringer og teatralske omskrivninger af jeg’et.
Foruden et vist improvisatorisk aspekt skaber Heltoft ofte sine værker på basis af selvpålagte og mere eller mindre skjulte regelsæt. Et eksempel er hans fotografiske serie 59 Illustrations (2006-), hvis motiver er personlige, visuelle fortolkninger, der baserer sig på den franske forfatter Raymond Roussels (1877-1933) mundtlige anvisninger til de illustrationer, der figurerer i dennes bog Impressions d’Afrique fra 1932.
Selvrepræsentation og tematiske afsøgninger
Med udgangspunkt i talrige filmiske, litterære og videnskabelige referencer skaber Heltoft stemningsmættede og fortællende universer på tærsklen mellem drøm og virkelighed. Hans personlige tilstedeværelse er ofte synlig i værkproduktionen – både som fortolker af det bearbejdede emneområde og helt konkret som værkernes protagonist.
Fakta:
Ulrik Heltoft (f. 1973) bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (1995-2001) og Yale University School of Art, New Haven (1999-2001).
Heltoft er tilknyttet galleriet Andersen’s, og er desuden ansat som lektor på kunstakademiet i København.